archief


Open AiR | Aldo Hoeben

12 mei t/m 24 juni 2018 
Stichting de Schiedamse Molens, Stichting KunstWerkt en Open Expo Schiedam hebben de handen ineen geslagen en realiseren in het voorjaar van 2018 een unieke, oer-Schiedamse Artist in Residence. Tijdens de Nationale Molendag op zaterdag 12 mei nam kunstenaar Aldo Hoeben die zijn intrek in Molen De Drie Koornbloemen.


De finissage van de eertse editie van "Open AiR", een artist in residence in molen De Drie Koornbloemen, vond plaats op 24 juni 2018. Van 12 mei tot en met 24 juni was Aldo Hoeben "Artist in Residence" in molen De Drie Koornbloemen aan de Vellevest. Dit project is een samenwerking van Open Expo, Stichting De Schiedamse Molens en Stichting KunstWerkt.

Aldo liet zich inspireren door de molen, de wind en het water. Molens zijn onlosmakelijk verbonden met allerlei klassieke ambachten; niet alleen het ambacht van de molenaar, maar ook dat van de molenbouwer.

Tijdens zijn residency liet Aldo Hoeben een aantal nieuwe ambachten zien. In de molen toonde Aldo hoe 3d printers, virtual reality installaties, projecties en licht de basis vormen van zijn werk.

Hij is opgeleid als industrieel ontwerper in Delft, en daardoor heeft zijn werk altijd een technologisch component. Aldo maakt meestal lokatie-specifiek werk, en het voelt bij hem als verademing om zich anderhalf maand te hebben kunnen concetreren op één project. Wat daar uit is gekomen was te zien tot en met zondag 24 juni.

Het Artist in Residence project in de Schiedamse molen krijgt  alweer een vervolg met een volgende kunstenaar die zich een maand mag laten inspireren door de molen. Er wordt gekeken naar een samenwerking van een Schiedamse kunstenaar met een kunstenaar van buiten de stad. Eind juli gaat de tweede residency van start.

Kijk voor het online beeld-verslag van de residency op Instagram > https://www.instagram.com/open.air.schiedam/

Over Molen De Drie Koornbloemen De Schiedamse molens, ook wel de reuzen van Schiedam genoemd, laten ons op hun beurt een sterk staaltje techniekgeschiedenis zien. Het contrast tussen de oude en nieuwe technieken, van de locatie versus de kunstenaar, vormen het uitgangspunt voor deze residency.

Molen De Drie Koornbloemen is de oudste authentieke brandersmolen van Schiedam. Hij is in 1770 in opdracht van 18 branders gebouwd die samen 26 aandelen in de molen bezaten. De molenaarswoning is rond 1832 aan de molen toegevoegd.   

pronkstukken 

9 t/m 15 april 2018
Open Expo Schiedam is trots op haar Schiedamse Kunstenaars en laat geen kans voorbijgaan om dit Schiedamse Goud onder de aandacht te brengen. In april sloten we aan op Nationale Museumweek, waarbinnen de Nederlandse musea hun pronkstukken toonden.

Van 9 t/m 15 april 2018 was het de Nationale Museumweek, met als thema Pronkstukken en met de trotse hashtag #onsechtegoud. In Schiedam eerden Open Expo, het Nationaal Jenevermuseum, het Stedelijk Museum Schiedam en de Museummolen De Walvisch ieder op eigen wijze Pronkstukken van Schiedamse bodem.
Zeven dagen lang creëerden de drie Open Expo-huisjes een route tussen de drie Schiedamse musea. Ieder huisje toonde, of werd omgetoverd tot, een Pronkstuk van een Schiedamse Kunstenaar. De huisjes waren te vinden op het museumplein van het Stedelijk Museum Schiedam, tegenover het Jenevermuseum op de Vismarkt en één voor de deur van de gloednieuwe Museummolen De Walvisch.De Kunstenaars

Carolina Koster verbeeldt het verlangen naar
het pronkstuk dat nog gemaakt moet worden in
een subtiele en geraffineerde installatie.
www.carolinakoster.com
> locatie: plein Museummolen De Walvisch


Sven Signe den Hartogh transformeert het
huisje tot zijn schilderscanvas. Verwacht veel
kleur en explosiviteit.
www.svensignedenhartogh.com
> locatie: Vismarkt, tegenover het Jenevermuseum


Veld & Vaas zien in het Open Expo huisje
gelijkenissen met Mariakapellen en maken een
florale devotie aan de natuur.
www.veldenvaas.nl
> locatie: plein Stedelijk Museum Schiedam
Open Expo Schiedam 2017
'Doorgeefexpositie'
9 & 10 september 2017

Blijf op de hoogte van #openexposchiedam